Jak vybrat ten správný kráječ?


Německá firma GRAEF je předním evropským výrobcem nářezových strojů pro profesionální gastronomii (řeznictví, hypermarkety, velkokuchyně) ale také pro domácnosti. Protože i zákazníci v domácnostech mají na kráječe rozdílné nároky a způsoby využití, nabízí firma GRAEF i pro domácnost více typů kráječů v několika řadách. Smyslem této informace je poskytnout snadnější orientaci v této široké nabídce tak, aby si každý zákazník dokázal vybrat takový stroj, který bude splňovat jeho očekávání a zvyklosti. Cílem této informace není kategorizovat zákazníky ani předem určit pro koho je vhodný který model kráječe. Chceme pouze poskytnout porovnání jednotlivých modelů tak, aby si každý mohl lépe vybrat ten nejvhodnější model. Jiný model kráječe si koupí zákazník, který potřebuje nakrájet jen krajíc chleba k snídani, protože salámy kupuje krájené, jiný model bude pro zákazníka, který má v lednici šunku vcelku, jiný model si může vybrat zákazník, který si chce krájet i zeleninu do salátu nebo houby na sušení. Pro konkrétní technické údaje se řiďte popisem, který je uveden u příslušného modelu.  

Všechny kráječe GRAEF určené pro domácnost jsou vybaveny základními bezpečnostními prvky jako je protiskluzová úprava, kryt nože, přidržovač zbytků s integrovaným přípravkem pro krájení potravin malého průměru (mrkev, houby apod.), bezpečné zapínání a vypínání stroje, u některých modelů potom i další bezpečnostní prvky a případně dětské pojistky. S kráječem je zpravidla dodáván i vhodný tácek pro bezpečné zachytávání plátků nakrájených potravin. Všechny kráječe určené pro domácnost mají, až na ruční kráječ, průměr nože 170 mm a plynule nastavitelnou tloušťku krájených potravin v rozsahu 0 – 20 mm. Masivní konstrukce nastavování tloušťky krájení a opěrné desky je zárukou získání všech plátků se stejnou nastavenou tloušťkou.                                                                                                                                      

Rozdíl mezi nožičkami a základovou deskou: Pokud je kráječ vybaven nožičkami, je nožičkami vymezen prostor, kam dopadají plátky krájené potraviny. Dodávaný tácek je vhodný do tohoto prostoru. Verze s nožičkami jsou vhodné i jako vestavný spotřebič pro našroubování do různých výklopných a otevíracích polic.                                                                                                                   

Pokud je kráječ vybaven základovou deskou, je celá konstrukce kráječe zavěšena na této desce v místě motoru. Další prostor mezi saněmi a základovou deskou je zcela volný. To přináší výhodu v tom, že pro zachytávání plátků krájených potravin je možné použít talíř či tác jakékoli velikosti (viz obrázky příslušného modelu kráječe).                                                                                                                       

Rozdíl mezi nožem s vlnkovým a hladkým ostřím:                                                                                                                        

Podle převládajícího účelu použití jsou kráječe v základní výbavě vybaveny nožem, který má vlnkové nebo hladké ostří. Opačný nůž lze zpravidla k příslušnému typu kráječe dokoupit.

Výhodou vlnkového ostří je lepší schopnost prokrojit tvrdší a křehčí kůrku, jakou má např. čerstvé pečivo. V takovém případě bude nůž s vlnkovým ostřím méně drobit než nůž hladký. Schopnost hladkého řezu zůstává zachována i při krájení šunky a dalších náročnějších potravin (stopy vlnkového ostří jsou na řezu minimální).  Další výhodou je potom skutečnost, že nůž s vlnkovým ostřím zůstane déle ostrý. Nevýhodou je nemožnost / obtížnost dalšího naostření, protože se bude během ostření vlnkové ostří rovnat.                                                                                                                                                                   

Výhodou hladkého ostří je naprosto hladký řez a možnost nůž kdykoli podle potřeby znovu naostřit. Pro ostření je vhodné používat příslušný ostřič, který lze k příslušnému modelu kráječe dokoupit (u některých kráječů je ostřič dodáván v základní výbavě).  

 

Kráječe řady SKS 110

Jedná se o základní kráječ nejmenší řady. Modely této řady jsou určené pro domácnosti, kde jsou na kráječ kladeny základní nároky: nakrájet krajíce chleba a dalšího pečiva, uzenin, salámu a sýra v rozsahu např. rodinné snídaně. S kráječem je samozřejmě možné krájet i další potraviny jako např. zeleninu, brambory, houby apod. Nůž tohoto kráječe je vybaven univerzálním nožem s vlnkovým ostřím. Příznivější ceny je u tohoto kráječe dosaženo díky tomu, že je použit menší motor a v konstrukci je více plastových dílů včetně plastové základové desky. Přesto se jedná o kvalitní stroj, který při použití v rámci základních nároků nakrájí uživateli potraviny na odpovídající úrovni. Kráječe SKS 110 jsou nabízeny ve čtyřech barevných provedeních:

S 11000 – šedé provedení

S 11001 – bílé provedení

S 11002 – černé provedení

S 11003 – červené provedení

 

Kráječe řady VIVO

Ve srovnání s řadou SKS 110 se jedná o výkonnější kráječ. Je použit výkonnější motor, který je však přesto „ECO“. Pro usnadnění chodu kráječe v zátěži je boční plocha nože kryta plastovou kluznou deskou – ta se neotáčí, krájená potravina po ní klouže a nedotýká se tak nože v celé ploše. To usnadňuje krájení především více lepivých potravin jako jsou měkké salámy, sýry apod. Podle konstrukce a použitého nože v základní výbavě lze kráječe VIVO dodat v následujících provedeních:

V 10 – kráječ je vybaven protiskluzovými nožičkami a univerzálním nožem s vlnkovým ostřím

V 11 - kráječ je vybaven protiskluzovými nožičkami a nožem s hladkým ostřím    

V 20 – kráječ je vybaven protiskluzovou základovou deskou z tvrzeného skla a univerzálním nožem s vlnkovým ostřím 

V 21 – kráječ je vybaven protiskluzovou základovou deskou z tvrzeného skla a nožem s hladkým ostřím    

 

Kráječe řady CLASSIC

Ve srovnání s kráječi řady VIVO se jedná o výkonnější stroje, které jsou vybaveny robustní celokovovou konstrukcí. Jedná se o velmi oblíbené kráječe, které kromě standardních výhod v kvalitě krájených potravin přinášejí navíc i vyšší komfort obsluhy. Na rozdíl od předchozí řady kráječů, které jsou zapínány kolíbkovým vypínačem, jsou kráječe řady CLASSIC zapínány vypínačem přímo na saních, na kterých leží krájená potravina. Vypínačem je celá zadní strana saní, o kterou se opírá palec ruky, která drží krájenou potravinu na saních proti opěrné desce. Motor se rozběhne, jakmile se palec ruky opře o zadní stěnu saní a zastaví se, jakmile se ruka uvolní. Toto řešení přináší kromě vyššího komfortu obsluhy také další bezpečnostní prvek. Kromě popsaného způsobu zapnutí lze kráječ zapnout také otočným ovladačem na boční straně saní – trvalý chod je výhodnější při krájení většího počtu plátků. Díky výkonu motoru a konstrukčnímu řešení je chod kráječe naprosto bezhlučný.  Kráječe řady CLASSIC je možné dodat v následujících verzích:

C 10 – kráječ je vybaven protiskluzovými nožičkami a univerzálním nožem s vlnkovým ostřím

C 11 - kráječ je vybaven protiskluzovými nožičkami a nožem s hladkým ostřím   

C 20 – kráječ je vybaven protiskluzovou základovou deskou z tvrzeného skla a univerzálním nožem s vlnkovým ostřím 

C 21 – kráječ je vybaven protiskluzovou základovou deskou z tvrzeného skla a nožem s hladkým ostřím   

C 90 – jedná se o kráječ C 20 (je vybaven protiskluzovou základovou deskou z tvrzeného skla a univerzálním nožem s vlnkovým ostřím), který je navíc možné vyklopit do šikmé pozice. Toto řešení přináší výhodu ve snazším přisouvání krájené potraviny proti opěrné desce. Jedná se o řešení, které bylo převzato z konstrukce velkých nářezových automatů používaných v hypermarketech.      

Kráječe řady MASTER

Jedná se celokovové kráječe stejné konstrukce jako je řada CLASSIC včetně způsobu zapínání kráječe na saních a naprosto nehlučného chodu. Podstatným rozdílem je však nůž, který je u řady MASTER v kovaném provedení. Kovaný nůž je masivnější, má široký náběh pro lepší odhazování krájených plátků a výkovek poskytuje noži lepší vlastnosti než klasický ocelový nůž. Tento nůž je navíc překrytý nerezovou kluznou deskou. Pro své superlativy jsou kráječe řady MASTER vhodnější především pro krájení takových potravin, jako je šunka (včetně sušené), uzeniny, sýry apod. Z tohoto důvodu jsou kráječe řady MASTER dodávány s nožem s hladkou čepelí. Kráječe MASTER je možné dodat v následujících verzích:

M 20 – kráječ je vybaven protiskluzovou základovou deskou z tvrzeného skla a kovaným nožem s hladkým ostřím 

M 90 – jedná se o kráječ M 20 (je vybaven protiskluzovou základovou deskou z tvrzeného skla a kovaným nožem s hladkým ostřím), který je navíc možné vyklopit do šikmé pozice. Toto řešení přináší výhodu ve snazším přisouvání krájené potraviny proti opěrné desce. Jedná se o řešení, které bylo převzato z konstrukce velkých nářezových automatů používaných v hypermarketech. Kráječ M 90 je v základním vybavení dodáván včetně ostřiče.

M 80 – jedná se o zvláštní verzi kráječe MASTER. Tento kráječ vychází z modelu M 90 (kovaný hladký nůž, možnost vyklopení do šikmé pozice, dodáván včetně ostřiče). Kráječ se od M 90 odlišuje použitím jiného druhu saní. Tyto saně jsou o něco větší, což usnadňuje krájení větších potravin. Kráječ je navíc možné provozovat i bez saní. Tím se získá další výška řezu o tu část nože, která je obvykle překryta saněmi. Díky možnosti provozu kráječe bez saní je u tohoto modelu zapínání kráječe umístěno na těle kráječe a nikoli na saních.     

   

Další druhy kráječů:

UNA 90 – skládací kráječ. Tento kráječ byl vyvinut pro zákazníky, kteří mají v kuchyni malý prostor nebo si nepřejí, aby byl kráječ součástí pracovní kuchyňské desky. Kráječ lze jednoduchým způsobem rozložit a po použití opět sklopit. Ve sklopené poloze zabírá kráječ na výšku poměrně malý prostor a je možné ho zavřít i do nízkého šuplíku nebo zavěsit na závěsný systém, pokud je jím kuchyně vybavena.

 

Ruční kráječ. Tento kráječ je určen všem, kteří si nepřejí nebo nemohou používat kráječ s elektromotorem, nebo se jim použitý design ručního kráječe líbí. Jedná se masivní kovové provedení v atraktivním retro stylu. Rukojeť kovové kliky je dřevěná, kráječ stojí na masivních gumových nožičkách. Kráječ je možné dodat v následujících barevných verzích:

H9 – stříbrné provedení

H92 – černé matné provedení

H93 – červené provedení